Skip to main content

ongoing Covid-19 affairs | DE ZAANSE POPHISTORIE / boek nu verkrijgbaar

Zowel #JK (als solo-artiest) als !JP (de band) wordt genoemd in het boek DE ZAANSE POPHISTORIE—wat uiteraard als een bijzonder grote eer wordt beschouwd.
Het boek is nu verkrijgbaar bij o.a. boekhandel Bruna, via de >>>website van uitgeverij OEVERS en >>>Bol.com.

Schrijver Rob Hendriks werkte veertien jaar aan het verhalende naslagwerk. De Zaanse popmuziek heeft vanaf het begin een prominente rol gespeeld in de Nederlandse popgeschiedenis. Nagenoeg iedereen kent namen als De Dijk, Lucifer, Margriet Eshuijs, Dizzy Man’s Band, Roberto Jacketti & The Scooters, Reniet Vrieze, Ruben Hoeke en natuurlijk George Baker. Maar ook in het niet-commerciële circuit blinkt Zaanstad uit met groepen als De Kift en The Ex.

In de hiphop en R&B, tegenwoordig commercieel de meest succesvolle muzieksoort, is Zaanstad vanaf het begin (eind jaren tachtig) prominent aanwezig met groepen en collectieven als Da Grizzlies, The Coalition, Avalanche (winnaar grote Prijs van Nederland 1999 categorie hiphop), producer Boy Eshuijs (Presto/Brainstorm) en Man!ac. Momenteel heeft Zaanstad met Ruben Hoeke Band, Jeanne Rouwendaal (Wies) en rapper/ producer Jonna Fraser landelijk bekende toppers. De Zaanse pophistorie geeft een totaalbeeld van zestig jaar muziek.

Rob Hendriks (1956) is muziekliefhebber met een brede smaak. Hij werd geboren in Bandung, woonde in Afrika en groeide op met Krontjong, de Tielman Brothers, het Cocktail Trio en heftige Ethiopische pop. In 1966 kwam hij terug naar Nederland, net op tijd voor de beatexplosie en alles wat daarna kwam.

Vanaf 1970 is Rob woonachtig in de Zaanstreek. Behalve (amateur) drummer, gitarist en componist, is hij ook recensent en freelance muziekmedewerker bij het Noord-Hollands Dagblad, radiomaker bij Zaanradio (Live en Puur) en organisator van kleine evenementen met livemuziek. Sinds 2006 is hij, met tussenpozen, bezig geweest met de Zaanse pophistorie in al zijn uitwassen.

Naast het boek, is er ook een officiële playlist op Spotify.